Sökmotoroptimeting för e-handel är ju alltid lika aktuellt. Det är en hel industri i sig själv och om än inte en vetenskap så i alla fall en expertis.
Grunden är ju att e-shop’en har snygga URLer och vettiga rubriker och titlar. Något som blivit extra viktigt de senaste månaderna är att ha egna texter och beskrivningar. Alltså inte bara kopiera det din leverantör skrivit. Se också till att texten är informativ, relevant och välskriven, inga grammatik- eller stavfel. Detta är saker Google nu inspekterar i sina algoritmer efter senaste Panda-uppdateringen.

I förra veckan gick Internet World Expo av stapeln i London och jag hade en halvdag ledigt att ägna åt detta. Som av ren tur ramlar jag först av allt in på ett föredrag kallat ”Advanced SEO for ecommerce”. För att bara vara 20 minuter gav detta mig mer input och konkreta tips än något annat på länge.
Fördraget hölls av SEO experten Patrick Altoft från Branded3 och du kan se hela hans presentation på www.blogstorm.co.uk.
Nu är ju inte jag någon SEO-expert men från dessa 20 minuter och 19 bilder tog jag till mig följande:

  • implementera mikroformat på produktsidorna så att Google kan presentera resultat snyggare
  • ta aldrig bort en utgången produkt från webbshopen
  • hantera och kontrollera hela produktens livscykel på nätet

Först låt oss titta närmare på
Mikroformat
Mikroformat finns i flera olika varianter men generellt förklarat är det ett sätt att tydligt visa för sökmotorernas spindlar vilken data som är vad.
Att tex tydligt visa vad priset är och i vilken valuta
<meta itemprop="currency" content="SEK"/>
<span itemprop="price">119.00</span>kr

Du kan läsa allt om mikroformat och hur de fungerar på Google.

Ta aldrig bort en vara som du slutat sälja.
Det här kan ju låta knäppt och jag har metodiskt dödat produkter allt eftersom de sålt slut, framförallt för att inte vilseleda våra kunder. Men tänk på alla de länkar ute på nätet som då länkar in till en intetsägande 404-sida, det är bättre att behålla själva produktsidorna levande, tydligt visa att den utgått och att presentera alternativ till besökaren. Givetvis ska produkten inte längre visas i dina interna listor och sökningar.

Ta kontroll över varans livscykel på nätet.
Det sista konkreta tipset handlar att påbörja länkbygget redan innan du börjat sälja produkten. Att så tidigt som möjligt skriva ett blogginlägg när du bestämt vad som ska köpas in, kanske redan månader innan när du sett en ny vara på en mässa eller fått en pressrelese från en leverantör. Med blogginlägget som bas kan du börja marknadsföra den nya produkten, kanske få andra bloggare och media att skriva om den och ffa  länka till den. När sedan varan finns på lager så bör blogginlägget ”dödas” och 301-redirectas till den nya produktsidan. På det här viset har du under veckor eller månader byggt länktrafik till en sida som sedan sömlöst tar dina kunder till en sida för att beställa. Kontrollera att din bloggplattform kan hantera 301-redirects, den jag använder för Calzessa (Posterous) klarar inte detta så för mig blir det till att flytta. Jag får nu lägga upp en ny firmablogg parallellt med den här på WordPress och hitta någon plugin för att hantera 301-redirects. När varan vi bloggat om utgått kommer alla gamla länkar från bloggare och press fortfarande att fungera då vi infört rekommendationen ovan och länkar vidare till shopen – information på internet lever längre än man tror.

Så, mindre än 20 minuters input skapade många timmar av arbete – om man vore arbetsskygg skulle man passa sig för detta i framtiden 😉

Men nu har vi förhoppningsvis en bättre shop och ett mer genomtänkt produktflöde på nätet. Hoppas detta kan ge dig lite inspiration också.