Vännen Anton Johansson (Headler) brukar prata under rubriken ”E-handel är enkelt” (här en video från Studio Bronx) och visst är det enkelt att starta e-handel. Men all verksamhet på nätet är lätt att komma igång med.

Så här sa jag i en intervju i Engelska magasinet Link för tre år sedan ”it has never been easier nor cheaper to set-up a company and marketing its products”. För så är det, internet har tagit bort så många av de hinder som tidigare krävde kapital för att komma över, men resan på andra sidan av dessa hinder har inte förändrats så mycket.

Pressen från kunder, myndigheter och leverantörer vad det gäller tillgänglighet, rapportering, avtal och ekonomi är precis lika krävande idag som för 20 år sedan. Och för att inte tala om konkurrenterna, dom finns där i än större horder än tidigare – det är ju lika enkelt för dom att starta e-handel som för dig.

”Bara för att det är enkelt att starta är det inte enkelt att driva

Jag vill inte hindra någon från att starta e-handel eller annan verksamhet men jag vill att man ska förstå vad företagande handlar om, det är så mycket mer än att slänga upp en webbsida. Jag är ingen stor förespråkare för detaljerade affärsplaner, men kolla så att du har en idé som håller och att du kan tjäna pengar på den. Vinst är A och O, inte omsättning och förstå att bara för att verksamheten är på nätet och pengarna smidigt kommer in på ditt Paypal-konto så krävs fortfarande redovisning och koll på din ekonomi. Jag har sett många företag som stupar på att man inte förstått hur ett företag ska skötas även när man haft en vettig idé. Håll koll på din likviditet och räkna med att det tar tid! Om du driver din e-handel som ett sidoprojekt och inte behöver leva på den så ge din idé några år – alla är inte uthålliga och många kommer ge upp medan du sakta växer din kundbas och din trovärdighet.

Uthållighet men framförallt en bra idé och ett exceptionellt utförande är det som även i dag kommer segra. Bara för att det är enkelt att starta är det inte enkelt att driva.

Rekommenderad läsning för dig som vill starta nät-verksamhet: The E-myth Revisited, The Dip och Delivering Happiness.