E-handel, elektronisk handel, handlar i grund och botten om postorder på internet. Det var detta som de första e-handlarna glömde, dom la fokus på tekniken. Minns du Boo.com och Boxman från slutet av 90-talet? Där hade man helt tappat bort logistik och kundservice. Man hade ingen tradition av kundhantering, leveranskvalitet och lagerhållning. Det var också därför de tappade kundernas förtroende och försvann och därför som de ”gamla rävarna” som Haléns och Ellos idag erbjuder de bästa nätbutikerna – för att tekniken inte är det främsta.

Givetvis är tekniken viktig men man måste ha varor, logistik och kundhantering på plats först. Postorder är i grunden enkelt – låt kunderna själva lägga beställningar från ett centralt lager och skicka till kunden så fort som möjligt.
Och med internet blir det så mycket effektivare för både kunden och handlaren. Kunden kan direkt se vad som finns på lager, finns inte exakt det man vill ha kan man alltid kompromissa och ta något annat. Man kan se vad man köpt tidigare, vilken storlek man beställt och lägga upp önskelistor.
Och så mycket effektivare för handlaren som inte måste tolka felskrivna ordersedlar och som direkt vet att man har ett uppdaterat lagersaldo.
Jag minns själv hur frustrerande det var att handla på postorder, man tittade i en katalog, hittade något man tyckte om, skickade in sin blankett och fyra veckor senare kom en leverans som bara innehöll 60% av det jag beställt och resten var antingen restnoterat eller slut.

Jag gillar effektiva processer och älskar att ta fram metoder för effektivisering och att implementera dom med hjälp av teknik. Jag tror att det är det här som i första hand tilltalar mig med e-handel.

E i e-handel står enligt mig snarare för effektiv än elektronisk – E-handel är helt enkelt effektiv postorder.