Som konsument tycker jag att dropshipping, det vill säga när jag beställer hos en e-handel men får leveranser från flera olika leverantörer, är ett säkert sätt att döda min kundupplevelse.

Före jul beställde jag en julklapp (jag var inte ute i jättegod tid) från Tretti. Tänkte att det är ju lugnt eftersom dom sitter i Stockholm (tidigare nere vid Norrtull, senare i någon söderförort). Döm om min förvåning när köksapparaten skulle levereras från Danmark. Nu hann den innan jul, men det var på håret.

För några veckor sedan beställer jag nytt matbord med stolar från Trademax och dom skickar stolarna från ett lager en vecka och nästa vecka bordet från ett annat lager. Detta medför att jag måste vara hemma och ta emot varor två dagar.

Min upplevelse krossas helt och jag är ytterst tveksam till fler köp eller ens rekommendationer.

Vi e-handlare pratar ofta om ”sista milen” och upplevelsen där. Då avser vi oftast hur speditören upplevs och uppträder men den sista milen är också ett ansvar för e-handlaren – att skapa förutsättningar för att få kunden nöjd.

Information till kunden är alltid A och O. För något år sedan utvecklade vi ett e-handelssystem (B2B) åt en svensk företagskoncern och redan i kassan visas hur många leverantörer mottagaren kan förvänta sig få paket från.

Jag hade en dialog med Trademax om den här leveransen och bristen av information på deras sida om att den skulle skickas i flera omgångar, men jag har inte fått något tillfredsställande svar.

Som e-handlare kan jag förstå att dropshipping kan vara bekvämt, inte binda kapital i lager och slippa pakethanteringen, men kundupplevelsen försämras rejält och som företagare tycker jag det är lite fusk att inte ta ansvar för hela verksamheten.

Ur mitt kundperspektiv tycker jag att dropshipping är förkastligt, i alla fall som de oftast implementeras idag.