Alla företag har styrkor och svagheter. Det är givetvis viktigt att identifiera och kanske t.o.m analysera sina egna.

Många större företag äger hela sin process, dvs hela kedjan från ax till limpa. Man har sin egen produktion, sin egen försäljning och sin egen distribution och service. Men som småföretagare är man beroende av utomstående parter, parter som tillhandahåller sådant som inte är din kärnverksamhet.
Om du t.ex säljer skor då har du kanske ansvar för inköp, lager och försäljning, men inte så mycket mer. Du har kanske lagt ut det ekonomiska på en byrå, du låter en fraktfirma ta hand om transporterna och du tillverkar säkerligen inte dina egna skor.

Man är med andra ord beroende av andra för att kunna få företaget att fungera, och inget fel med det. Det är så det måste vara men du måste också se till att dessa utomstående är de bästa du kan finna.
Dessa utomstående parter är nämligen en integrerad del av din leverans, av ditt företag, av dina kunders upplevelse av dig.

I mitt e-handels företag Jelon har jag ofta ställt frågan, kan man vara bättre än sin sämsta leverantör?
Svaret är givetvis inte ja eller nej utan det beror på. Vi klarade oss under en lång tid med en redovisningsbyrå som absolut inte levde upp till vår standard men det syntes inte utåt. Dock blev det efter några år ohållbart eftersom byråns strul tog för mycket av min tid och mitt fokus. Så det blev till att säga upp ett avtal med någon jag jobbat med länge, som jag gillade som person och som var en god vän. Men sådant måste göras även om det kännas obekvämt.

Ett annat och mer kundnära exempel är när jag var tvungen att sluta sälja ett visst märke, ett mycket populärt märke. Det var ett svårt beslut av andra orsaker, här fanns inga personliga relationer men våra kunder älskade deras varor. Men leverantören strulade, höll inte löften och levererade sällan trots förskottsbetalning och garantier. Detta gjorde att mitt företag såg ut att ha dåligt koll, att vi inte visste vad vi gjorde och våra kunder blev besvikna. Så kan man inte ha det och till slut åkte märket ut.
I e-handel så är oftast den sista länken, leveransen, en extern part. Det är oerhört viktigt att den fungerar och viktigt att välja rätt samarbetspartner. När du är ny och liten har men inte mycket mer än Posten att välja på men när volymerna växer finns fler.

För egen del tycker jag sällan att det är våra produktleverantörer som är svårast att hantera dom kan man täcka upp för och hantera gentemot kunderna, för det är ju kunderna som är viktigast, det är för dom vi driver verksamheten. För mig är det de administrativa leverantörerna som är jobbiga; transportföretag, banker och betalleverantörer. Dom kan orsaka indirekta skador på din verksamhet och dom är ofta krångliga och kostsamma att byta.
 
Se till att du har rätt leverantörer och var inte rädd att säga upp och byta ut snabbt. Gör dig av med den svagaste länken och få ett starkare företag.