Att du och ditt företag strävar efter att vara den bästa leverantören gentemot dina kunder är ju självklart. Det finns hyllmeter med litteratur om kundrelationer och tusentals system för kundhantering. Men är du dina leverantörers bästa kund? Vad gör att dina leverantörer kommer ihåg just ditt företag bland sina tusentals kunder?
När man driver ett litet företag är det givetvis viktigt att sköta sig, betala fakturor i tid, svara vänligt på förfrågningar och inte kräva det omöjliga av sina leverantörer. Att helt enkelt ha en bra hygiennivå. Att inte ge någon något att anmärka på, men det gör ju de flesta så det gäller att sticka ut lite också.

Jag läste för några år sedan boken ”Delivering happiness” av Zappos vd Tony Hsieh och där berättar han lite om de knep de tog till för att vinna sina leverantörers förtroende. Bla ordnade man en stor fest i Las Vegas i samband med en skomässa som blev så populär att leverantörerna stod i kö för att få komma och festen kom att bli en årlig tradition.
Nu har dom flesta, mig inräknad, inte råd att ordna stora fester och för oss är leverantörerna spridda över hela världen, men visst måste det finnas sätt att utmärka sig?

Jag gick runt med dessa tankar i bakhuvudet under några månader när det i samband med jul slog mig, vi ska skicka en julklapp till våra leverantörer. Vi hade i flera år skickat julkort, riktiga julkort med posten, sådana dom kräver lite planering och eftertanke. Så det året kompletterades julkortet med en liten ask lyxig choklad från en butik i Stockholm. Och gissa om det var uppskattat? För kanske 100 kr inklusive porto så märktes vårt lilla företag. Hur många av mina leverantörers tusentals kunder tror du skickade en liten chokladask och tackade för året dom gått? Jag gissar på inga. Vi får personliga tackmejl och tackkort från i princip alla och det är just det jag var ute efter att dom ska bli påminda om sin lilla kund i norra Europa.

Vad kan du göra för att sticka ut, för att bli extra ihågkommen av dina leverantörer? Du ska givetvis vara dina leverantörers bästa kund.