Att driva e-handel är till stora delar ett samarbete mellan många olika parter – vi är beroende av många leverantörer för att kunna driva vår verksamhet. Givetvis de självklara leverantörerna av de varor vi säljer och de förpackningar vi packar i, men också leverantörer av server-plats, betaltjänster och fraktbolag för att leverera paketet hem till kunden.

Jag bloggade för flera år sedan om att vi aldrig kan bli bättre än vår sämsta leverantör, och det värsta med detta är när en leverantör inte tar ansvar för att de är den svagaste länken eller ens verkar vara mån om oss som kund.

Under 14 dagar i jul (21 december till 3 januari) kunde inga kunder betala med kort hos oss. Detta berodde på ett fel hos vår betalpartner Svea Webpay. Ett fel som inte kunde upptäckas av oss om vi inte gjorde ett försök till betalning med kort.

Hur många kunder och hur mycket anseende vi förlorade går inte att uppskatta. Men jag räknade på omsättning och antal beställningar för samma datumperiod året innan och då tappade vi 40% i antal beställningar och cirka 30.000 kronor i omsättning!*

Svea löste i och för sig problemet på något dygn när jag väl påpekat det (efter att jag gjort ett testköp på en kunds inrådan) men något vidare ansvar tycker Svea inte att dom har, dom tycker inte att det är deras ansvar att säkerställa att tjänsten fungerar. Dom har sträckt sig till ett generöst erbjudande om 250 kr i kredit på nästa månadsfaktura.

Vad tycker ni? Är det dags att se sig om efter en annan betallösning? Förutom det uppenbara valet (Klarna), vad rekommenderar ni?

* Jämförelse mellan perioderna 2017-12-21 till 2018-01-03 och 2018-12-21 till 2019-01-03, netto.