För några veckor sedan skrev jag om att jag tycker man måste kunna lära sig att stå för sina misstag (Fel man får bjuda på). Att vara stor nog att inse att man gör fel, be om ursäkt och tom leverera saker mot förlust beroende på att man lovat något.

Att ha en bra bankkontakt och bra relation med sin bank är ovärderligt såväl privat som i företagandet och jag har haft samma bank i över 20 år, Handelsbanken i Bromma. Där har jag mina två svenska bolag, en förening jag varit med att starta samt mina privata konton och bostadslån, dvs i princip alla mina bankaffärer. Jag är med andra ord en bra kund för banken, jag betalar i tid och jag gillar att betala för de tjänster dom står för och som jag tjänar pengar på. När jag förhandlade bostadslån för ett år sedan sa min bankkontakt att dom ser till helheten, inte bara till bostadslånet, utan vad dom tjänar på mig som helhetskund.
SHB har under många år fått mina varmaste rekommendationer och jag har fram till i somras haft en otroligt bra kontaktperson som tom tittade in på kontoret för en fika ibland. Men nu känns det inte riktigt bra…

I slutet av förra året förhandlade vi om våra inlösenavtal för kortbetalningar och jag förhandlade ganska hårt, hotade nästan med att byta bank innan jag fick ett vettigt svar som var ”Gällande dina synpunkter, så tillmötesgår jag dem alla”. När jag några dagar senare sitter på bankkontoret så presenteras jag med ett avtal där svenska debiteringar ligger på 0kr och 0% (se bild). Jag blir både förvånad och riktigt glad då jag tror att banken nu ser till ”helheten” och tror att jag kommer växa ännu mer tillsammans med SHB och även i framtiden jobba intimt med dom och ta in mina nya företag och nya affärer till deras kontor.
Observera att avtalet är underskrivet av TVÅ av bankens anställda (båda företagsansvariga).

När väl kortbetalningarna började rulla in i Januari så såg jag att en avgift togs ut och jag förstod inte riktigt varför. När sedan månadssammanställningen kom så insåg jag att man debiterade för alla transaktioner. Jag kontaktade givetvis min bankkontakt för att bestrida debiteringarna och fick svaret ”I så fall står det fel på det avtal vi skrev på…”. Jag undrar nu givetvis hur ett avtal som banken skrivit på TVÅ gånger inte kan gälla och vara fel? Banken skriver vidare ”…när det gäller Service avgifterna kommer det som är upplagt att gälla.”

Jag undrar hur det kan stå olika i avtalet och i deras system? Men där finns det tydligen ingen koppling och man blir lite orolig för hur många andra avtalsfel man kan ha råkat ut för genom åren? I det här fallet var det lätt att upptäcka eftersom allt är mer än noll, men om bostadsräntan är 3,2% eller 3,5% – är det någon som kontrollräknar?

Den största frustrationen är faktiskt inte pengarna utan att känna sig helt överkörd! Liten och obetydlig och att man inte har något att sätta emot. Visst kan jag anlita en advokat och med största säkerhet få rätt, men det kostar mer än det smakar och jag måste ju i alla fall ha en bank-partner. Känns väldigt lose-lose… 🙁

Min smala upprättelse är att du som känner med mig sprider länken och artikeln på nätet – crowd power 🙂

Uppdaterat 17:00 2011-02-23
Crowd power fungerar! Jag är dock lite ledsen att man måste ta till den här typen av åtgärder och det verkade även banken vara… Hur gör de personer som inte har en massa fina vänner och anhängare på Twitter och Facebook?
Hursomhelst så har SHB gjort helt-om och vi har en uppgörelse som gagnar oss båda i längden. Jag är faktiskt riktigt imponerad över deras snabba agerande och den vilja till kompromiss som visades. Ett bra telefonsamtal från kontorschefen Peter Lindh löste effektivt de knutar som fanns och vi ser nu en framtid i samarbete. Tack!