Förra veckan skickade vi på Calzessa ut vårt allra första helt automatiska nyhetsbrev.

Jag är en stor anhängare och påivrare av automation och effektivisering. I min bok E-handel efter starten finns kapitlet ”E för effektiv” där jag förklarar lite min ställning till e-handel och jag har tidigare här på bloggen skrivit om ett automatisk mejl som går ut till våra kunder när en ny vara läggs upp.

Den här hösten har jag varit väldigt uppbokad och engagerad på annat håll än i e-handeln. Det är konsultjobb, föreläsningar och studier samt bokskrivande som helt slukat min tid och de timmar jag jobbat med Calzessa har det nästan uteslutande varit lagerarbete. Eftersom jag vet att nyhetsbreven är så viktiga för trafik och försäljning har den uppgiften legat över mig som en fuktig tung filt av ångest… Inte kul alls.

Så i förra veckan beslöt jag att vi måste prova att göra helt automatiska nyhetsbrev. Nyhetsbrev som baseras på data vi redan sitter inne på, tar hänsyn till säsong och inte ser lika ut varje vecka.

En sådan här gång är jag väldigt glad att vi äger hela vår tekniska plattform och att jag på en helg lyckas koda ihop en lösning. Det automatiska nyhetsbrevet plockar slumpmässigt 4-5 nyheter ur en mängd data. Det kan vara om den senaste inleveransen, en ny vara, veckans bästsäljare eller ett presenttips. Layouten på nyhetsbrevet ändras också lite från vecka till vecka för att kännas nytt. Det skickas dessutom ut på olika tider, men alltid på en fredag, för att minska känslan av automation.

Det första automatiska nyhetsbrevet gick ut i fredags och vi fick precis som vanligt en besökstopp men även nu veckan efter ligger besökssnittet per dag 25% högre än förra veckan. Jag håller tummarna för att det här fungerar även i längden. Jag kommer givetvis även i fortsättningen köra ut mer personliga nyhetsbrev men tanken är att de automatiska ska vara basen och mina egna en liten extra krydda.