feedbackFör oss företagare är kritik oerhört viktigt och det är viktigt att vi kan ta emot den på ett bra sätt, till exempel i kundtjänst. Härom dagen skrev jag om att vi måste ”Lyssna på kunden och inte gå i försvarsställning”.

Det är oerhört svårt eftersom ingen vill få sin egen bebis, sin egen idé kritiserad, ingen tycker om att höra att ens bebis är ful. Men det finns tillfällen då vi också måste söka upp kritiken, ställa frågor och förbereda oss på de värsta svaren.

”Dina mest missnöjda kunder är din bästa källa till förbättring
Bill Gates

Den som ber om feedback (kritik) blir oftare bättre omtyckt av chefer (eller kunder) skriver Douglas Stone och Sheila Heen i boken Thanks for The Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well. Boken tar upp en hel del matnyttigt. Här kommer tre bra saker ett tänka på när du får feedback:

  1. Be om feedback på en sak. Använd inte svepande frågor som ”Har du någon feedback till mig?” utan var mer precis ”Vad tycker du var det bästa – eller sämsta – med …?”
  2. Var öppen. Även om du inte direkt håller med om den kritik du får så prova ändå att i små steg förändra efter deras feedback och utvärdera resultatet.
  3. Leta efter det goda. Vi har alldeles för lätt för att höra det dåliga och fokusera på det men ibland finns det ett positivt guldkorn i kritiken som du kan vaska fram och bygga din styrka på.

Som entreprenör och företagare behöver du motstånd för dina idéer, även om det är jätteskönt och viktigt med medhåll och beröm också. Se till att skaffa dig bra motstånd, motstånd som ger relevant kritik och vågar ifrågasätta det som du tycker är självklart.