I veckan som gick tog SVT programmet Dokument Inifrån upp den viktiga frågan om våra nätidentiteter i dokumentären Du är googlad. Det är en mycket sevärd dokumentär av Johan Ripås, som tar upp två privatpersoners missöden, eller kanske snarare katastrofer, när andra fått ta över deras nätbild.

Efter jag sett klart inser jag att många företag inte heller har koll på sin nätbild och att det finns massor att göra och mycket för företagen att ta in och jobba med. Jag tror i och för sig att de flesta företag har ett bra grepp på bilden av sitt företagsnamn, men hur är det när vi gräver vidare?

För ett drygt år sedan skev jag ett blogginlägg om ett avtal jag skrivit med Handelsbanken och den toppar nu Google när du söker på handelsbanken avtal. Jag hade egentligen gärna sett att det här inlägget förlorar i signifikans eftersom jag faktiskt tror det inverkar negativt på min relation med banken. Men nu är ju hela berättelsen sann och på något sätt så vill jag att nätet ska representera sanningen. Precis som det finns en del negativt skrivet om mig – det var sanningen då eller i alla fall någon persons version av sanningen vid det tillfället.

Jag håller med flera av de medverkandes resonemang om att transparens kommer till syvende och sist regera och då ska vi inte censurera nätet utan ta kontroll över det.