Hur har du lyckats skriva en bok?
Det är den vanligaste frågan jag fått från vänner och bekanta sedan jag släppt min första bok, E-handel efter starten.

Frågan är i och för sig inte obefogad när man beaktar att jag driver flera företag och dessutom lever ett, i mitt tycke, gott liv utanför kontor och lager. Men att skriva en bok tog faktiskt inte så extremt mycket tid i anspråk.

Först är det så att jag faktiskt skrev redan innan, inte på en bok men jag bloggade med jämna mellanrum om e-handel. Efter något halvårs bloggande, hösten 2011, formaliserade jag tanken på en bok och började blogga med baktanken att samla på mig texter till en framtida bok.

Sedan tror jag att min vänkrets varit oerhört viktig för mig. De senaste åren har jag fått flera vänner som givit ut böcker och bara att se att andra kan och gör det höjer taket och gör att de hinder man tror finns där löses upp.

I början av augusti satt jag en kväll med min vän Johan Lange och diskuterade hans bok, Luck. Vi bollade lite idéer och jag fick en hel del detaljinformation om hur han gick tillväga för att ge ut boken förra sommaren. Sedan frågade jag vännen Jeanette Fors-Andrée som tidigare i år kom med sin första bok, Modern kriskommunikation. Johan och Jeanette hade gått lite olika vägar men jag lärde mig mycket av båda.

Jag passade också på att läsa boken How to write a book asap av Garrett Pierson. Där går han metodiskt igenom några enkla regler för hur man snabbt kommer till avslut med sitt skrivande – att börja är det oftast inget problem med alls.

När beslutet väl var taget att blogginläggen skulle sammanställas till en bok och förlaget var valt så började det verkliga arbetet. Förlaget pushade på för att jag skulle hinna klart till Bokmässan i slutet av september och jag insåg att det var jättemycket jobb att redigera och skriva om blogginläggen till kapitel. Dessutom behövdes det fyllas på med kapitel så att boken blev en helhet och jag behövde välja illustrationer. Bara redigering och bildval tog 40-50 timmar av idogt arbete, mer än jag någonsin kunnat gissa.

Men boken hann komma ut i tid. Första upplagan har sålt slut. Och den har fått fin kritik. Jag är extremt nöjd och det var faktiskt inte så svårt eller jobbigt. Belöningen har definitivt varit större än ansträngningen.

Nu blir man ju inte förmögen på att skriva faktaböcker i små upplagor men nästa bokprojekt har i alla fall redan påbörjats.