I dag skrev Katrin på sin blogg om Merförsäljningsbutiker och hur man kan fokusera mer på de där varorna vi alla har i vår e-handel som inte säljer så ofta.
Tidigare i höst har också Dan på Roligaprylar.se diskuterat detta.

Jag tycker att både Dans diskussion och Katrins förslag är bra men det som slår mig är att jag är så glad att jag har mitt eget e-handelssystem. Ett system där jag tog detta i beaktande redan för nio år sedan när plattformen började byggas.
Jag beslutar mig härmed att avslöja en av våra små hemligheter med vår plattform.

När jag började med webbutveckling i mitten av 90-talet var en grundsten att startsidor inte skulle vara statiska. När en besökare kom tillbaka skulle startsidan erbjuda något nytt. Detta har hängt med mig i alla år.

I Calzessas e-handel är därför startsidan helt dynamisk och dessutom styrd av våra besökare/kunder.

I grunden så visar vi alltid nya varor först på förstasidan, en vara räknas som ny i 10 dagar. Sedan visas varorna i kronologisk ordning efter senaste köp eller annan uppdatering. Dvs om vi har en kund som ägnar timmar åt att leta igenom listorna efter just de strumpor hon vill ha och hittar något som kanske inte sålts på över ett år så kommer den varan att ”bubbla upp” till toppen av listan.

Att detta fungerar ser vi ofta då en vara som inte sålt på länge plötsligt kan beställas av flera kunder under några dagar för att sedan ”falla i glömska” igen, men den kommer alltid tillbaka.
En annan fördel med det här är att jag inte behöver administrera så mycket, jag behöver inte sitta och välja ut vad som ska visas på första sidan – det sköter sig själv.

Att ha en Merförsäljningsbutik är faktiskt något jag knåpat lite på så någon typ av nischad e-handel kommer du nog se snart även från mig.