För någon vecka sedan drog vi igång vår första tävling för Calzessa där vi blandar in Facebook, ja inte företaget då utan plattformen – det här är en viktig skillnad!

Facebook för oss företag är ett riktigt minfält. Om du inte slängt ett öga på deras page-policy så bör du göra det omgående, https://www.facebook.com/page_guidelines.php, det är spännande och skrämmande läsning. Sidan avslutas käckt och kundvänligt med ”We reserve the right to reject or remove Pages for any reason”. Så även om vi håller oss inom policyns ramar (vilket är en utmaning) riskerar vi att bli av med vår sida och våra följare.

Nu kanske det inte är någon katastrof när det verkar som om hypen med att dela sin vardag börjar övergå i tristess. Och vi märker mer och mer av en bojkotta-reklam-attityd. Häromdagen skrev Stellan Löfving på Facebook: ”Tycker mig märka en markant sociala medier-trötthet bland tonåringarna i min omgivning. Jag har inga hårda fakta, bara en känsla. Det gränsar till avsmak på sina håll, faktiskt. Och allra mest det faktum att de sociala medierna invaderas av företag som vill kränga sina grejer”.

Så inte nog med att vi varligt måste tassa fram på minfältet Facebook, om vi väl når fram så är våra mottagare inte intresserade… Kanske är det just det här som Facebook vill förhindra med sin snåriga och smala page-policy? Försöka skydda sina användare från oss stygga företag?

Snart kommer Twitter skjuta in sponsrade meddelanden i allas våra flöden och med Facebooks köp av Instagram kan vi nog förvänta oss sponsrade fotografier i vårt tidigare så privata bildflöde.

Men som företag vill vi ju synas där människor är, för tio år sedan var det framför TVn, idag är det framför datorn eller mobilen. Reklam och information kommer alltid finnas där det finns en publik. Men det kräver också att vi blir vassare på marknadsföring, vi måste sälja utan att vara uppenbara, vi måste sluta synas och istället göra nytta – verka för att förenkla och förbättra våra blivande kunders vardag. Få dom att vilja ha vårt budskap och kanske till och med själva vara budskapet, då spelar ingen snårig policy någon roll.