Jätten Amazon har annonserat sitt intåg i Sverige. Hur ska vi små e-handlare kunna överleva? Men betänk att det finns kvar små butiker även när stormarknaderna etablerades. Hur har de lyckats?

E-handeln har mycket att lära av detaljhandeln och givetvis vice versa, men nu är vi e-handlare. Här är ett sätt att hantera en jätte.

hello-expertEgen unik kompetens

De stora e-handlarna (och stormarknaderna) kommer aldrig vara specialister. Här har de mindre aktörerna sin chans. Du är passionerad för det du säljer, du har kompetens utöver det normala. Det är din riktiga styrka.

Se på butikerna Löplabbet som är långt ifrån billiga på löparskor men erbjuder experthjälp och filmanalys av ditt löpsteg för att hitta rätt skor.

Eller se på Cyberphoto som lägger upp egna provbilder tagna med varje kamera och objektiv och vars anställda recenserar produkter i videoklipp som även läggs upp på YouTube.

Kompetens behöver inte sitta i personalen det kan också vara en unik teknisk lösning som bara din e-handel erbjuder. Underklädesföretaget ThirdLove har till exempel utvecklat en app som med hjälp av kundens bilder på sig själv kan avgöra behå-storleken.

Det viktiga är att din kompetens gör nytta för kunden. Vi vet sedan länge att om vi gör något bra (nyttigt) för någon annan så känner denna en omedveten psykologisk skuld till oss, och är därför mer intresserade av att handla från oss.