Jätten Amazon har annonserat sitt intåg i Sverige. Hur ska vi små e-handlare kunna överleva? Men betänk att det finns kvar små butiker även när stormarknaderna etablerades. Hur har de lyckats?

E-handeln har mycket att lära av detaljhandeln och givetvis vice versa, men nu är vi e-handlare. Här är ett sätt att hantera en jätte.

cola-andraUnika egna produkter

Att sälja varor under eget namn har i många år varit en framgångsstrategi för detaljhandeln. Alla matkedjor värda namnet kompletterar andras varumärken med sina egna, många har flera egna varumärken för olika målgrupper. Och det är samma i klädhandeln – MQ blandar erkända varumärken med sitt eget Bläck.

I min e-handel Calzessa har vi jobbat så i flera år. Dels säljer vi strumpor och strumpbyxor under varumärket Calzessa, det var så vi använde namnet först för själva e-handeln hetta SFQ. Dels underkläder och leggings under märket Zessa. Ibland är det till och med så att vi säljer exakt samma strumpmodell i eget varumärke och med eget pris som redan finns i vårt sortiment under ett annat mer etablerat varumärke.

Med egna varumärken slipper du priskonkurrens och du kan själv bestämma hur du ska positionera varorna – billigt, dyrt, enkelt eller exklusivt?