Jätten Amazon har annonserat sitt intåg i Sverige. Hur ska vi små e-handlare kunna överleva? Men betänk att det finns kvar små butiker även när stormarknaderna etablerades. Hur har de lyckats?

E-handeln har mycket att lära av detaljhandeln och givetvis vice versa, men nu är vi e-handlare. Här är ett sätt att hantera en jätte.

Osmar_Schindler_David_und_GoliathUnikt eget sortiment

Även om du säljer samma varor som många andra, det vill säga andras varumärken, så kan du själv sätta ihop ditt eget sortiment. Ett sortiment som baseras på din passion, på din unika kunskap och på din förståelse för dina kunder. Det kan vara att kombinera delikatesser med uppläggningsfat , träningskläder med vouchers på träningspass  eller kanske kläder med en personal shopper som frågar ut, väljer ut och rekommenderar.

Små butiker har överlevt stormarknaderna beroende på två saker: närhet och bekvämlighet samt kunnighet. Dessa kan du också använda dig av. Lokal e-handel förutspås bli en av de stora vinnarna under de närmaste åren. Och kunskap förutsätter jag att du har om ditt område, så se till att den syns och att kunderna förstår att även om de betalar lite mer hos dig så är det ett tryggare köp.