Förhållandet mellan andelen kvinnliga och manliga egenföretagare i Sverige är långt ifrån jämställt” skriver SvD Näringsliv idag och hänvisar till en studie utförd av Unionen.

Dubbelt så många företag startas av män som av kvinnor.

– Ett av de viktigaste skälen till att kvinnor avstår från att bli egenföretagare är att man bedömer att det finns en otrygghet som hämmar, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.

I min bok Starta inte eget företag tar jag upp otrygghet i ett helt kapitel och vi (samhället) behöver verkligen ändra i våra sociala skyddsnät för att tillgodose de behov som egen- och småföretagaren har vad det gäller sjuklön, föräldraledighet och konkurs.

Men vi kan inte undvika risker. Att leva är riskfyllt, vi kan skadas och till och med dö vilken dag som helst. Att äta mat är riskfyllt, du kan sätta i halsen, den kan vara dålig eller bara smaka hemskt. Livet är helt enkelt fyllt av risker men vi har vant oss vid att hantera dem eftersom vinsterna bedöms som större. Det är värt att äta eftersom du slipper vara hungrig och du får ny energi. Risker är bara skrämmande när du ger dig ut på något okänt, när du till exempel ska starta ett företag. Du kan minska känslan av risk på olika sätt. Ett är få lite erfarenhet från den bransch du vill ge dig in i. Erbjud dig att jobba gratis några dagar hos någon som gör det som du har tänkt att göra. Eller be bara att få intervjua en egenföretagare inom ditt område. De allra flesta småföretagare är mycket vänliga och villiga att dela med sig av erfarenheter och kunskaper, även om du på sikt kan tänkas bli en konkurrent.

– Den nya sanningen är ”det osäkra före det säkra”, säger Seth Godin i boken ”The Icarus Deception”. Du behöver flyga högre än någonsin för att märkas.

I dagens ekonomiska klimat sätter vi konst före foglighet och likriktning. Godin anser att konst är en attityd som vem som helst kan anamma och att man inte får vara blyg, rädd och gömma sig i mängden. Det gäller att sticka ut, flyga nära solen, som Ikaros och våga gå en osäker väg för att lyckas.

Osäkerhet är det nya säkra. Otrygghet är det nya trygga. Eller är kvinnor bara smartare?