När jag ansökte och så småningom blev antagen till teve-experimentet Gift vid första ögonkastet funderade jag en hel del över hur det skulle bli att gifta sig med någon helt okänd.

Mitt första äktenskap, med mina barns mor, var heligt och när det gick i kras så fick jag mycket att tänka på. Naiv som jag var som ung trodde jag att äktenskapet skulle bli som det mina föräldrar hade – långt, lyckligt och stabilt. Men mitt liv är mitt, och formas till syvende och sist av mig och mina beslut och av min omvärld. Mitt liv är varken bättre eller sämre än någon annans liv – men det är mitt liv.

När tanken på ett hastigt bröllop med en okänd kvinna blev aktuell så var själva giftermålet inte det som jag oroade mig för. Min oro för henne som person och att flytta ihop med en okänd kvinna efter bara en knapp vecka var mycket större – väldigt mycket större.

Giftermålets betydelse i teve-programmet och att så många par gått skilda vägar efteråt kritiseras av Emanuel Karlsten i GP där han skriver om programmet: ”Det devalverar äktenskapet, förringar betydelsen det har att samla den närmaste familjen och vännerna för att göra detta ceremoniella avstamp.

Först måste jag säga att det här bröllopet verkligen var för de närmaste, vi fick endast bjuda in 15 gäster var och då blir det verkligen bara de allra närmaste. Och bröllopsdagen blev ett roligt avstamp för vår relation. Sedan kan jag inte tro att programmet förändrar någons syn på äktenskapet. Äktenskapet ses redan av de flesta mest som en institution, något som de ingår för att göra det juridiskt enklare att leva ihop, men självklart ingås det med kärlek, tro och hopp de ingredienser som utgör grunden för alla relationer.

Det viktiga med teve-programmet är vår relation inte under vilket paraply det söker skydd när stormen kommer. ”Sambos vid första ögonkastet” eller ”Livskamrat vid första ögonkastet” blir liksom inte riktigt lika slagkraftigt, eller hur?

Äktenskapet har en symbolisk kraft men att ge teve-programmet Gift vid första ögonkastet skuld eller kred för att ändra vår syn på det är nog att gå lite för långt.