Är din företagsidé speciell? Är ditt företag unikt eller är det ett re-företag?

speed-posterFörledet re kommer från latinet och betyder åter. Används till exempel i retur och reklamera. I boken What Great Brands Do berättar Denise Lee Yohn om riskerna med att skapa ett re-märke, ett märke som är billigare, snabbare, sexigare, mindre, större eller smartare.

Hon skriver att Hyundai är er re-märke. Deras märke baseras på tilltalet att “Vi är lika bra som Lexus men billigare.” Burger King är också ett re-märke som kopierar McDonalds smoothies och wraps men hävdar att de är lättare och hälsosammare. När Microsoft lanserade Bing var meningen att ha en söktjänst som var snabbare är Google.

Den stora risken med denna typ av positionering är att du i första hand får kunderna att memorera din konkurrents namn och du blir direkt positionerad efter deras position istället för att bygga din egen närvaro.

Jag har å andra sidan ofta hört att det är smart att presentera en nya idé utifrån redan kända koncept och på så sett återanvända befintliga kunskaper. När filmskaparna bakom succén Speed skulle presentera sin idé har det sagts att de sålde in den med:

”Det är som Die Hard i en buss

Det viktiga är dock att göra något unikt, att skapa din egen identitet och inte återanvända någon annans identitet, en re-identitet.