Vårt luktsinne är riktigt djupt rotat i vår gamla primitiva hjärna. Om du vill förknippa ditt varumärke med en doft ska du vara noggrann – vårt luktsinne reagerar nämligen instinktivt på dofter.

nose-smellTrots att hjärnan bara använder en procent åt lukten så har detta sinne en märkvärdig förmåga att direkt framkalla minnen. De andra sinnena har inte samma direktåtkomst till minnet, för dem måste vi tänka efter, leta efter var vi sett det eller hört det tidigare. Men med en doft kan du snabbt och direkt komma ihåg en mosters bakning eller en bakgata på en barndomssemester i Italien. Luktsinnet får igång gamla minnen väldigt snabbt.

Att matbutiker sedan några år bakar (eller i alla fall gräddar) sina bullar och bröd inne i butiken  gör att det doftar av kanelbulle eller frukostfranska. Detta skapar en hemkänsla som tar oss tillbaka till barndom, trygghet och välmående. Klart att de säljer mer bullar om det luktar bullar. Eller när du känner den första doften av nybryggt kaffe på morgonen i hemmet eller på kontoret. Det väcker begär, törst och minnen. Och visst ger väl en doft av ny nytvättade lakan en känsla av trygghet?

Eftersom vi har en sådan omedelbar, direkt och känslomässig koppling till dofter borde vi göra vårt bästa för att behaga våra kunders luktsinnen.

Nu är ju inte doft det första sinne vi tänker på när vi tänker på e-handel, doft-datorn är ju inte här ännu. Men vi kan mycket väl locka med dofter när leveransen anländer till kunden. Tyvärr ökar inte detta köpbegäret utan blir mer ett sätt att skapa en doft-relation med din kund, en doft för ditt varumärke.

Sedan någon månad testar vi detta i min e-handel Calzessa. Vi har tagit en exklusiv parfym och spejat våra tackkort med denna innan vi packar ihop leveransen i paketet. Det ger en svag, diskret men elegant doft som stannar kvar och förhoppningsvis ger våra kunder en känsla av elegant lyx. Om det haft någon effekt är fortfarande för tidigt att säga men helt klart är att lagret doftar mycket bättre nu.

Det här är ett inlägg av flera i en serie om våra sinnen och e-handel.